Американската джаз певица Мелъди Гардо започва да пише песни случайно – като терапия след тежък инцидент, при който губи паметта си, част от зрението и говора си.

Инцидентът

При сблъсъка на звездите се раждат светове, а иронично или не нейната звезда се ражда след сблъсък на велосипеда ѝ с автомобил, когато е на 18 години. Тежкият инцидент става през 2003 г. във Филаделфия, по това време е студентка по мода. Цяла година е прикована на легло в болница, с гръбначно и мозъчно увреждане, почти изгубила зрението, слуха, паметта си и частично способността си да говори и да разбира околните.

“Поне нямаше за какво да се тревожа, тъй като бях загубила краткосрочната си памет и част от дългосрочната”, разказва по-късно пред медиите с усмивка. Дразни я всеки звук и всяка по-силна светлина. Затова, чисто по здравословни причини, по-късно в творчеството си използва нежни тихи звуци, които не надхвърлят определени децибели. Интимното общуване с публиката, нежните мелодии и клипове с приглушена светлина се превръщат в нейна запазена марка.

Музикалната терапия

Случайно един от терапевтите в болницата разбира, че Мелъди е свирила на пиано преди инцидента и предлага да започнат музикалната терапия. Тя приема и постепенно започва да твори. В началото създава само тихи мелодии, тананика и се записва. А постепенно се научава да свири на китара (пианото вече не е опция заради счупения гръбнак) и да композира свои песни. “Буквално музиката спаси живота ми”, разказва певицата

“Музиката се свързва с мозъка по необичаен начин, играе едновременно с паметта и способността да докосваме и говорим, отключва сетивата на всички нива. Музиката активира мозъка ми по висш начин. Беше като чудо. Не вярвах, че ще стане, но чрез музиката се научих да говоря отново”.

Не се разделя със своите слънчеви очила и бастуна си, но никой не би нарекъл тази стилна дама човек с увреждане. 

Световната слава

Записва първите си авторски песни, докато е на болничното легло. Събира композициите си под заглавието: “Някои уроци: Сесии в спалнята” и ги пуска за сваляне в iTunes. Забелязана е от обществената радиостанция WXPN, която е дала тласък на кариерата на редица изпълнители преди това, включително и на Нора Джоунс. Две години по-късно издава албума Worrisome heart, с който печели световна слава.

Следват албумите My One and Only Thrill (2009 г., продаден в над милион и половина копия по света с три номинации Грами), The Absence 2012, Currency of Man 2015. За да отпразнува успеха на международната си кариера, през 2017 издава албум с песни, записани на живо от турнета в Европа. Едва наскоро Мелъди захвърли бастуна си и вече може да я видим в цялата ѝ прелест по време на живите ѝ концерти. Пътува по света и посещава болници и университети, за да популяризира лечебната сила на музикалната терапия. 

Поздрав с един красив клип от цветния ѝ период:

Please follow and like us:
Tweet 20
fb-share-icon20