Вдъхновяваща история за силата на духа

Завидна сила на духа демонстрира японката Цунеко Сасамото. Тя е първата жена фотожурналист в Япония, а вече може да се похвали и с най-дълга професионална практика. Въпреки че тази година ще навърши 106, не се отказва от любимото си занимание, а продължава да претворява света в образи със своя фотоапарат.

Биография

Родена е през септември 1914 г. в Токио. По настояване на родителите си се записва в колеж по икономика, но тайно от тях напуска и започва да учи рисуване и дизайн на дрехи. Страстта й към изкуството я отвежда в националното фотографско общество на Япония, когато е на 26 години. С членството си там официално става първата жена фотограф в страната.

Творчество

Повече от 70 години документира историята на Япония и драматичния ѝ преход от тоталитарен режим към икономическа суперсила.

Нейните обекти са отчаяните граждани, които едва оцеляват в годините след Втората световна война, разрушенията, протестиращите студенти и миньори, самодоволните хора на властта, известните творци от елита на страната.

Когато е на 97 г. издава сборник със свои снимки и кратки описания към тях, наречен „Търсач на столетници”. А на 100 години представя поредната си изложба, в която включва емблематични творби.

Наскоро чупи лявата си ръка и наранява двата си крака, но дори това не спира силния ѝ творчески дух. В момента работи върху проекта “Сиянието на цветето”, посветен на нейните приятели, които са си отишли от този свят, но са оставили ярка следа.

Особено внимание отделя на ролята на жените в японското общество, за да покаже, че те също имат таланти, призвание и характер, за да са нещо повече от домакини.

Дискриминацията

Спомня си, че в годините на активна работа като фотожурналист е срещала много трудности, защото жените били задължени да носят поли и високи токчета. Така не можела да тича, да се катери и изобщо да заема най-добрите гледни точки за перфектния кадър. Не били рядкост и дискриминационните подигравателните коментари от мъжете на властта, които трябвало да снима.

Нейният баща и брат ѝ се опитвали да я убедят да се откаже от фотографията, защото заниманието не подхожда на жена, а вместо това да се омъжи, докато не е станало твърде късно. Е, тя намира време и за това. Дори сключва брак два пъти.

Тайната на вътрешната ѝ сила

Когато е на 100, дава интервю в дома си пред японските медии и с усмивка “разкрива” своята тайна:

“Трябва да ви споделя, че техниката много напредна в наши дни. Професионалните фотоапарати са толкова леки, че са подходящи дори за столетници!”.

И малко по-сериозно допълва: 

“Вярвам, че никога не трябва да стоиш на едно място. Просто не бъди мързеливец! Това е основното, за да възприемаш позитивно света, за да не се предадеш.

Трябва сам да си даваш тласък, мотивация и всеки ден да търсиш и откриваш нещо, което да те движи напред.”

 
Please follow and like us:
Tweet 20
fb-share-icon20