„Луната, към която Гьоте се обръща със: „Сестро на зората, ти…“ и купчината лава и прах, върху която стъпваха астронавтите, едно и също небесно тяло ли са?“ Това питаше в книгата си „Приказка без край“ Михаел Енде.

За астронавтката Кристина Кох Луната е и двете – обект на научни изследвания и повод за мечти. Усърдната работа на дамата от НАСА скоро ще отведе първата жена на Луната. Очаква се това да стане до 2024 г. по програмата „Артемида“.

Рекорд за най-дълъг полет в Космоса

На 6-ти февруари 2020 г. Кристина официално постави рекорд и стана жената с най-дълъг престой в Космоса, след като почти година се носеше в орбита.

„Направете всичко онова, което искате, но отлагате от страх. Бъдете смели! Осмелете се да осъществите нещата, които ви вълнуват и интригуват, но смятате, че са извън вашия обсег. Ще се изненадате на какво сте способни. И дори да не постигнете огромно влияние върху света, вътрешното удовлетворение ще бъде достатъчно.“, казва Кристина в интервю за BBC.

жена на луната

А малко след кацането си на Земята написа в социалните мрежи:

“Това пътуване беше пътуване на всеки един от вас. Благодаря на всички, замесени в  успеха на нашата мисия, както и за това, че ми дадоха възможност да пренеса мечтите на всички в космоса. Изпълнена съм с благодарност, че отново се върнах на планетата”.

В рамките на мисията Кристина постигна и друг прецедент. През октомври 2019 г. за първи път в историята на космическите изследвания две жени работиха заедно в открития Космос.

В екип с американската астронавтка Джесика Миър, Кристина извърши рутинна операция за смяна на соларните батерии на Международната космическа станция. Двете дами работиха на височина 400 километра над Земята в продължение на 5 часа. 

 

Целта на мисията

По време на пътешествието си от 328 дни, 13 часа и 58 минути, Кристина Кох е направила 5 248 орбити около Земята на разстояние от 224 милиона километра. Участвала е в шест космически разходки в открития космос и е престояла там общо 42 часа и 15 минути.

Кристина е работила по 210 проучвателни мисии. Това включва наблюдение на ефектите от продължителния космически полет върху жена – как се отразяват безтегловността, радиацията, изолацията и стреса. Проучванията ще помогнат за подобряване на тренировъчния процес за подготовка на астронавтите за техните мисии,за изработването на скафандрите, както и за програмите за възстановяване след завръщането им на Земята. 

Мисията на Кристина Кох е в помощ на НАСА при подготовката за устойчиво присъствие на Луната и първият полет на астронавти до Марс, планирани за 2024 година по програмата “Артемида” (Артемис). Артемида е древногръцка богиня на Луната и сестра на Аполон – каквото пък е името на първата мисия за кацане на Луната.

През май 2019 г. американското правителство одобри допълнителни 1.6 милиарда по програмата. Така общият годишен бюджет на НАСА става около 22 милиарда долара.

Аз си пуснах тази песен за фон, докато четях за Кристина. Опитайте и вие. 🙂

Please follow and like us:
Tweet 20
fb-share-icon20